Kajakvagn

Transportera din kajak till vattnet enkelt och lätt med en kajakvagn

Om du behöver kunna lägga i din kajak i vattnet själv så rekommenderar vi att ni skaffar en kajakvagn för enklare transport mellan tex bil/sommarstuga och sjön. Det finns många olika modeller och vilken man bör välja beror mycket på kajakens skrovform samt hur terrängen ser ut där man vanligtvis fiskar.

Vilken kajakvagn ska jag välja?

Längst ner på denna sida finner ni lite tips kring detta

Vilken kajakvagn ska jag välja?

Vilken kajakvagn ska jag välja?

 

Vilken kajakvagn ska jag välja?
För att svara på den frågan får man först urgå från vilken kajakmodell ni har eller tänker införskaffa. Det som kännetecknar de flesta kajakvagnar är att dom är framtagna för traditionella kajaker av friluftsmodell, dom fungerar därför oftast bäst med kajaker med v-format skrov. Det innebär att man ofta kan behöva anpassa traditionella kajakvagnar för att fungera bra ihop med en fiskekajak.
Det finns i huvudsak 5 typer av kajakvagnar på marknaden idag, dessa är:
 • Inbyggt transporthjul finns på vissa modeller från flera tillverkare. Ni behöver alltså inte köpa någon extra vagn för att komma till vattnet = billigt. Denna "vagntyp" fungerar bäst när fiskekajaken är olastad, många väljer att komplettera med en annan typ av vagn för längre transporter.

   

 • Traditionell kajakvagn som kajaken ligger på och hålls på plats av spännband. Det finns ett stort utbud av dessa vagnar vilket innebär att de är förhållandevis billiga att köpa. Fundera dock på om vagnen passar just sin kajak, i många fall kan man behöva anpassa vagnen för att kajaken ska ligga bra (kvar) på vagnen. Med denna vagnsmodell kan man ofta transportera kajaken till och från vattnet med sin utrustning i kajaken (fiskespö, ekolod, kajakcrate etc), ha dock tillverkarens viktbegränsningar för respektive vagn i åtanke för att undvika onödiga skador.

   

 • Fastmonterad vagn där hjulen fälls upp/ner vid transport. Denna kajakvagnsmodell togs fram i USA med just fiskekajaker i åtanke, först ut var Boonedox Landing Gear och andra tillverkare har sedan följt efter. En stor fördel med dessa hjul är att man oftast kan ha kvar mycket/all sin utrustning i kajaken och därmed spara tid från bilen till vattnet. Hjulen sitter fast i kajaken bakom sätet och fälls enkelt upp/ner med utrustningen kvar i kajaken. Man bör dock tänka på att inte överstiga viktbegränsningarna för dessa modeller. Vid transport så fungerar dessa bäst på ett underlag som är relativt slätt och utan större gropar och rötter, men om man använder sunt förnuft och tänker på vikten så är det ett utmärkt val för de flesta kajakfiskare. Kostnaden för dessa är dock förhållandevis hög.

   

 • TROLLER last- och transportvagn är ytterligare en kajakvagnstyp som dessutom är uppfunnen i Sverige. Denna vagnsmodell passar utmärkt för traditionella havskajaker som är relativt smala och har ett v-format skrov. Finessen med denna modell är att förutom att den fungerar som kajakvagn så kan man även använda den som lastvagn. Vagnen läggs helt enkelt på änden av biltaket och hjälper dig sedan att rulla upp din havskajak på biltaket. Supersmidigt och väldigt enkelt att använda.

   

 • Scupper Hole-vagnar är den sista av vagnsmodellerna, denna modell består av hjul samt 2 rör som sticker upp genom kajakens dräneringshål (scupper hole) och som därmed hålls på plats utan spännband. Dessa modeller är oftast modellspecifika men det finns även modeller där det går att justera bredden mellan rören för att passa olika kajakmodeller. Monteringen av dessa vagnar gör ofta att man behöver tömma ur lösa föremål ur kajaken när den ska monteras, då kajaken måste vältas/lyftas för att montera hjulen. Det finns även de som tagit fram ett sätt för att kunna montera vagnen utan att lasta ur kajaken, men det kräver att man är relativt lång och stark. Vår bedömning är därför att vagntypen fungerar bäst om man inte fiskar själv och därmed kan hjälpas åt att lyfta och stoppa i vagnen från kajakens undersida.

Kontakta gärna oss i butiken om ni har frågor om vilken  modell just ni ska välja till er kajak,

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen